Kennel Di Scottatura

Portret Portugeese Podengo

Portugeese Podengo Klein, ruwharig. Podengo Portuques Pequeno Cerdoso (PPP)

Ontmoet de Portugeese Podengo, een vriendelijk, alert, beweeglijk erg mobiel hondje.Vriendelijk voor kinderen  en dieren. Een echt gezelschaps hondje. Makkelijk groot te brengen, en geschikt voor de meeste huishoudens. De Portugeese Podengo is het nationale ras van Portugal.

 

De Podengo komt voor in 3 maten

Coco sneeuw 350jasje

 

  1. Klein (Pequeno)
  2. Medium (Medio)
  3. Groot ( Grande)

Ieder in 2 haarsoorten. Ruwharig ( Cerdoso) en gladharig.

De kleine Podengo wordt 20-30 cm hoog, wat hem een makkelijk handig hondje maakt, met jachteigenschappen.Hij weegt tussen de 4 en 5 kilo.

De Podengo komt eenkleurig voor met witte aftekening. Zijn kleur varieert van diep rood tot een  licht zandige kleur of zelfs zwart. Zijn vacht kan zijn kort en glanzend of langer en ruw.Door het gebrek aan onderwol zien de ruwhaartjes er heel grappig uit.

Het is een heel oud ras. De Pequeno werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op ratten en andere kleine dieren. Later werd hij gebruikt in  samenwerking  met de Medio. De Pequeno wordt nog steeds gebruikt in Portugal voor de konijnenjacht maar wordt al jarenlang ook als gezelschaphondje gebruikt.

De Podengo is een vrolijk, attent, beweeglijk, vriendelijk niet bang aangelegd hondje. Loopt vlot over de salontafel of leuning van de stoel.Onze Podengo gaat altijd mee naar een verpleegtehuuis en zit heel relaxed op de rolstoel.Hij is makkelijk te houden , waakt goed, is erg aanhankelijk en vriendelijk met kinderen en andere honden.Hij heeft voldioende beweging nodig en aandacht. Hij is altijd in voor een spelletje. Ze leren snel.

De Podengo past zich prima aan het klimaat aan. Al heb ik gemerkt dat ze niet van regen houden. Ook met sneeuw hebben ze het koud, vanwege het ontbreken van de ondervacht. Maar daar is zo wat op gevonden.

De ouderdieren zijn allen gecontroleerd op patella luxatie. Verder is het een heel gezond ras.

Leven met een Podengo....

De Podengo Pequeno wordt heden ten dagen gebruikt als gezelschapshond, met uitmuntend resultaat, dank zij het gehoorzame karakter en zijn aanhankelijkheid. De Podengo bezit een grote resistentie voor ziektes of erfelijke aandoeningen enb vraagt weinig onderhoud.De vacht heeft geen onderwol, wanneer het dekhaar los laat kan een trimbeurt hem sneller door de rui helpen. Vanwege zijn maat, gezondhgeid, vacht en opersoonlijkheid, is de Podengo Pequeno makkelijk op appartementen te houden evenals de stad of buiten leven.

Podengo Pequeno verwonder en bewonder dit aparte ras.

Afdrukken

Belgian Shepherd , Tervuerense herder,portugeese podengo, puppies, portugeese podengo klein ruwhaar,